30 Sep

Cum alegem paharul pentru vin

Presupunem ca  servirea unui vin bun ar trebui sa fie atat de simpla! Ca de exemplu ” doar deschide si toarna”.

Dar cine s-a luptat vreodata cu un dop de pluta sau a ascultat o dezbatere despre degustarea vinului Cabernet care ne indeamna sa respiram mai intai inainte de a-l gusta, stie ca, uneori nu este chiar atat de simplu.

Ai gustat vreodata dintr-un vin turnat intr-un pahar compact de apa, un pahar mic sau un pahar de plastic? Este posibil sa fi observat ca nu este vorba de tine sau de calitatea vinului, ci doar este vorba de alegerea gresita a paharului. Nu tot ceea ce tine un lichid este potrivit si pentru servirea unui vin.

Paharele din sticla sunt extrem de importante in aprecierea unui vin bun, ele influenteaza in mod direct perceptia culorii, aromei si a gustului unui vin bun. Din fericire pe piata exista multe soiuri de vinuri, astfel incat puteti gasi un model de pahar care vi s-ar putea potrivi, unul care v-ar echilibra aspectul estetic cu cat de mult spatiu aveti pentru depozitare.

De ce anume trebuie sa tinem seama cand achizitionam si folosim un pahar de vin?

In general, atunci cand esti in cautarea unui pahar potrivit de vin, uita-te dupa cele din cristal cu ,cupe, cu margini subtiri, mari, ce cantaresc intre 10-18 gr, usor conice in partea de sus, care pot fi tinute usor in mana.

Cu cat materialul sticlei este mai clar, cu atat culoarea vinului este mai intensa.

Un pahar din sticla cu deschiderea ingusta a cupei intensifica aroma vinului.

Paharele pentru vin in mod normal au acel picior, astfel incat mana sa nu atinga cupa, acoperind paharul cu amprentele digitale sau sa se evite incalzirea continutului mai mult decat trebuie.Piciorul paharului de vin alb trebuie sa fie lung si suplu in timp ce paharul vinului rosu este mai scurt si poate fi mai gros.

Cupa paharului trebuie sa fie destul de mare pentru o cantitate decenta de vin, dar sa si permita totusi ca vinul sa fie miscat circular. Trebuie sa se ingusteze in partea superioara, pentru a pastra  buchetul si a asigura concentrarea spre nas a aromelor. Raportul dintre aer si vin decide felul in care se elibereaza aromele, cu cat diametrul gurii este mai stramt si contactul cu aerul mai mic, cu atat aromele sunt mai concentrate.

Astfel paharul de vin alb are un bol mai mic decat cel rosu si un diametru mai mic al gurii, el fiind mai putin aromat decat vinul rosu. Aceasta forma nu-i permite sa se incalzeasca usor, vinul alb consumandu-se doar bine racit.

Vinul rose, al carui gust aminteste de vinul alb, se serveste in paharul de forma unei lalele care imbina caracteristicile celor doua forme de pahare, de vin alb si rosu. Are dimensiunea celui de vin alb si forma apropiata celui de vin rosu.

Vinul se toarna pana la nivelul diametrului maxim al paharului. Astfel continutul unui pahar de vin rosu va fi de 100-125 ml pentru ca are cupa mai ampla, iar intr-un pahar de vin alb vom turna doar 75-100 ml, avand o cupa mai mica.

Singurele sortimente care necesita pahare speciale sunt sampania si vinurile spumante. Paharele sunt inalte, drepte si subtiri, tocmai pentru a scoate in evidenta si a retine bulele.

Daca sunteti consumatori de soiuri de vinuri diferite, tot atatea sortimente de pahare ar trebui sa aveti in casa.Ele trebuie folosite cu multa grija si schimbate de cate ori se schimba vinul. Nu este permis sa se toarne vin alb dupa vin rosu sau invers, la fel cum nu este permis sa se foloseasca acelasit tip de pahar, chiar daca curat, pentru culori diferite de vin. Chiar daca vinul este considerat aliment in unele tari, consumul lui este o arta care trebuie respectata.

25 Mar

Cel mai bun smoothie, ever!

Daca pana in prezent nu ai incercat niciodata aceasta bautura, acum a venit momentul. Majoritatea retetelor de smoothie, sunt foarte usor de facut, sunt delicioase si iti pun creativitatea la incercare.

In acest articol, te vom invata sa iti prepari singura aceasta bautura aromata. Vei avea nevoie la inceput de o baza lichida, fie ca va fi vorba de un lapte vegetal ( de migadale, soia sau nuci de cocos), iaurt, suc de fructe sau lapte normal, aceasta este regula principala in realizarea unui smoothie delicios.

Se toarna in blender 2 cani de lichid inainte de a adauga fructele si gheata. In acest mod, fructele se vor marunti mult mai usor si blenderul va fi protejat.

Apoi poti adauga 1 cana din fructele tale preferate. Poti folosi cu incrdere, mango, kiwi, banane, fructul pasiunii, mere, pepene, fructe de padure, capsuni, avocado sau tofu, pentru a-i crea o textura mai cremoasa. Poti ajusta textura lui, in functie de preferintele fiecaruia.

Avand in vedere ca fructele sunt dulci, unii oameni prefera sa mai adauge indulcitori. Poti folosi mierea, siropul de artar sau de agave, pentru ca bautura ta sa ramana la fel de prietenoasa tinutelor suple.

Poti presara scortisoara, nucsoara, seminte sau extract de vanilie. Pentru un plus de textura, poti folosi semintele de in, floarea-soarelui sau dovleac.

Acest smoothie nu poate sa fie doar din fructe, poti folosi telina Apio, verdeturile de primavara cum ar fi spanacul, patrunjelul, rucola sau sfecla rosie, morcovi sau rosii.

Daca vrei sa iti satisfaci pofta de smoothie ori de cate ori este nevoie, te sfatuim sa pastrezi la congelator, caserole cu fructele tale preferate.

05 Mar

Suc de fructe sau de legume?

Ce-ati zice de un suc de fructe sau de legumeSucurile (de fructe, dar mai ales, de legume) au jucat intotdeauna un rol important in medicina naturala si au inlocuit in nenumarate randuri, pastilele.

Consumul cu regularitate, a diferitelor sucuri poate contribui la ameliorarea starii generale de sanatate si la prevenirea bolilor, in masura in care , ele fortifica mecanismele imunitare ale organismului.

Multi dintre noi considera ca pot ajunge la o mai buna eficacitate, combinand mai multe feluri de sucuri de legume cu sucurile de fructe. In multe dintre cazuri, se intampla ca substantele active sa nu se potriveasca si sa provoace discomfort la nivel stomacal.

Asadar trebuiesc luate in calcul urmatoarele:

  • Nu trebuie amestecat sucul de fructe cu cel de  legume;
  • Beti mai bine un suc neamestecat!
  • Nu este recomandat sa beti sucul dintr-o data.

In caz de indispozitie sau boala, sucurile sunt neaparat recomandate ca terapie complementara.

Sucul de rosii: invioreaza si detoxifica organismul, este deosebit de recomandat ca protectie impotriva oboselii si a imbatranirii precoce.

Sucul de soc: este foarte bogat in vitamine, ale carui proprietati diuretice si anti-inflamatorii gasesc numeroase domenii de aplicare.

Ridichea neagra: este recomandata in alergii, lipsa poftei de mancare, ingrosarea arterelor, boala lui Basedow, balonari, inflamarea vezicii urinare, anemie, hipertensiune, astm bronsic, tuse, sciatica, obezitate, guta, crampe, tulburari hepatice si cutanate, boli pulmonare, gastrita, nevralgii, inflamatii ale rinichilor, insomnie, calculi, tulburari digestive, viermi intestinali, diabet.

Socul:  este recomandat in stari de oboseala, crampe, tulburari hepatice si biliare, nevralgii,afectiuni ale rinichilor, rahitism, reumatism, insomnie, tetanie, edeme, tulburari digestive.

Pentru sanatatea dumneavoastra, preparati-va sucurile singuri, acasa. Nu este nevoie decat de un blender cu capac si de apa gazoasa, pentru a prepara un cocktail delicios.