11 feb.

Clatite

Clatite

Ingrediente

  • 3 oua
  • 300ml lapte
  • 1 tablespoon ulei de floarea soarelui (plus extra pentru prajit)
  • 100g faina
  • dulceata
  • vanilie
  • rom
  • apa minerala

Mod de preparare

1. Încorporarea făinii- Se pune făina şi un praf de sare într-un castron mare şi se face o adâncitură în mijlocul făinii unde se pun ouăle, se toarnă aproximativ 50ml lapte şi o lingură de ulei. Se amestecă dinspre centru, încorporând treptat făina de pe margini, până se amestecă toată cu ouăle, laptele şi uleiul. Se bate compoziţia cu telul, până se obţine o pastă omogenă, fină şi groasă. Se mai adaugă puţin lapte dacă amestecul este prea gros.
2. Finisarea aluatului- Se adaugă o porţie bună de lapte şi se amestecă bine pentru a fluidiza aluatul. Se continuă amestecarea turnând încontinuu tot laptele rămas, până se obţine o pastă de consistenţa unei smântâni subţiri. Pentru a avea parte de clatite pufoase, adaugati in compozitie un paharel de apa minerala. În acest moment ar fi bine ca aluatul să fie lăsat să se odihnească circa 30 de minute, pentru a permite amidonului din făină să se umfle.
3. Consistenţa ideală- Se încinge tigaia pe foc mediu, apoi se unge cu ajutorul unui prosop de hârtie îmbibat în ulei. Cu ajutorul unui polonic, se toarnă din aluat în tigaie, mişcând tigaia pentru a acoperi toată suprafaţa cu un strat subţire şi uniform de compoziţie. Excesul se toarnă repede într-o cană. Se pune tigaia pe foc. Dacă tigaia are temperatura ideală, foaia de clătită trebuie să fie gata pentru întors în aproximativ 30 de secunde. Excesul de amestec turnat în cană se toarnă în castronul unde se află restul de aluat.
4. Cum se întorc clătitele- Se ţine tigaia de mâner, se strecoară pe sub foaia de clătită o paletă sau un cuţit cu lama lată şi rotundă, apoi se ridică foaia rapid şi se întoarce, având grijă să fie perfect întinsă, fără falduri sau încreţituri. Se ţine pe foc încă aproximativ 30 de secunde, apoi se aşază pe un platou cald. Clătitele se servesc pe măsură ce se fac sau se aşază una peste alta pe platou, urmând a fi servite după ce sunt toate gata. Noi le-am servit asezonate cu capsuni!

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.